Jak wykonuję usługę cz.2
Po upływie 4 tygodni od wysłania pierwszych zaleceń, dietetyk wpisał kolejne – otrzymane od Pani Małgorzaty – jadłospisy do Programu DrDietman. Oto one:
Jadłospis 1
Jadłospis 2
Jadłospis 3
Jadłospis 4
Jadłospis 5
Jadłospis 6
Jadłospis 7
Następnie dietetyk zapoznał się analizami jadłospisów wykonanymi przez Program DrDietman, w postaci wykresu prezentującego zbilansowanie siedmiodniowego jadłospisu i Piramidy Dobrego Odżywiania oraz Kalografu dla każdego dnia. Wykresy są widoczne poniżej.
Wykres paskowy:


Kalografy (od 1 do 7 dnia):
Dietetyk otrzymał też informację o tym, że Pani Małgorzata przytyła 2 kg, czyli dokładnie tyle ile chciała 😉
Następnie dietetyk wysłał do Pani Małgorzaty następującą wiadomość:
„Witam Pani Małgorzato,
Na wstępie pragnę pogratulować tego, że spożywała Pani przeważnie 4 posiłki dziennie (czyli tak jak uprzednio ustaliliśmy) – tak trzymać 😉. Jednak ich rozrzut godzinowy był zbyt duży – każdy posiłek był spożywany o różnych porach. Rozumiem to, nie zawsze się da – tryb życia itd. Proszę jednak starać się spożywać posiłki o stałych porach – to sprawi, że głód będzie przychodził jedynie w porze planowanego posiłku. Pragnę też nadmienić, że ustalona przeze mnie wcześniej norma żywieniowa wraz z dziennym planem posiłków pozostają niezmienione. Chyba, że chciałaby Pani inne pory posiłków?
W trakcie najbliższych czterech tygodni proponuję by odżywiała się Pani podobnie jak dotychczas. Czyli spożywa Pani te produkty, które jada Pani zwykle, dobierając sobie skład posiłków zgodnie z apetytem. Jednak warto starać się, żeby wielkość każdego posiłku była podobna. W tym celu należy w myślach podzielić całodzienne pożywienie na tyle porcji ile będzie jadane, i starać się spożywać porcje wynikające z tego podziału. Proponuję jednak zmniejszyć niektóre porcje:
- masło – zmniejszyć o połowę (tj. z 20 g na 10 g -> tyle maksymalnie/posiłek)
- owoce do „owsianki” – maksymalnie 150 g (w zamian można zwiększyć ilość płatków owsianych do 50 g)
- lody – ograniczyć spożycie do 100 g (czyli około 2 gałek)
Z niecierpliwością czekam na spis menu za cztery tygodnie”.
Pozdrawiam